Dalarna har en en fantastiskt rik kultur, både historisk och nutida. Världsberömda Dalakonstnärer som Carl och Karin Larsson, Anders och Emma Zorn har skildrat livet i Dalarna i sin konst. Carl Larssons kända bildserie från livet på Sundborn Ett hem i Dalarne, 20 lavyrer i fyra färger spreds över världen. Anders Zorns vackra skildringar av dalkullor i Dalamiljöer hör till världens mest eftertraktade och högst betalda målningar. Dalmålning som konststil hade sin storhetstid under sent 1700-tal och under 1800-talet. Det som främst utmärkte dalmåleriet var användandet av kurbitsdekorationer som anknyter till konsthantverk och är i allmogestil. Exempel på dalmålare är Jufwas Anders Ersson, en av de tidigaste kända dalmålarna, och Winter Carl Hansson. Författaren och skalden Erik Axel Karlfeldt, även han från Dalarna, bidrog i början av 1900-talet med verk som Dalmålningar på rim och Hösthorn till att göra dalmålarna mer kända.
Även kända romaner skildrar livet i Dalarna. I Jerusalem av Selma Lagerlöf som utspelar sig på 1800-talet och får vi följa människor boende i en dalasocken. Romanen har filmatiserats flera gånger, senast 1996 av den kände regissören Bille August.
Många kända musiker har sina rötter i Dalarna, till exempel Mando Diao, Miss Li, Marit Bergman och Orsa Spelmän. Även operasångaren Jussi Björling och hovsångerskan Kerstin Thorborg har sitt ursprung här.
I Dalarna är hembygdsföreningarna mycket aktiva, de värnar om lokala traditioner och om folkkulturen. Hit hör självklart daladräkten, och den rika tradition av konsthantverk som finns i Dalarna.